Vuokrankorotus 2024 on keskimäärin 6,4%

Kotkan Asuntojen vuokrien määrät vuodelle 2024 on päätetty yhtiön hallituksen kokouksessa 13.10.2023. Vuokrat nousevat keskimäärin 6,4 %.

Korotukset koskevat kaikkia taloja, mutta niiden suuruus vaihtelee eri kohteiden ja asuntojen välillä. Laajasti peruskorjatuissa taloissa korotukset voivat olla selvästi suurempia kuin muissa kohteissa. Myös vesi-, autopaikka- ja saunamaksuihin tulee muutaman euron korotukset.

Kotkan Asuntojen asukkaille on lähetetty uudet vuokranmaksukuitit lokakuun 2023 aikana. Uudet vuokrat astuvat voimaan 1.1.2024.

 Korkokulujen nousu suurin syy korotuksiin

 Vuokrataloyhtiöiden vuokrankorotustarve ensi vuodelle on valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuri. Korotustarve johtuu ylläpitokulujen, muun muassa energiakustannusten, rakentamis- ja materiaalikustannusten ja erityisesti korkokulujen noususta.

– Ennusteen mukaan Kotkan Asunnot Oy:n korkokulut tulevat vuonna 2024 olemaan lähes kolminkertaiset vuoden 2022 toteutumaan verrattuna. Kohoavat kustannukset voidaan kattaa vain korkeammilla vuokrilla ja toiminnan säästöillä. Säästötoimenpiteinä Kotkan Asunnot supistaa korjausohjelmaansa. Lisäksi joitakin suunniteltuja hankkeita siirretään myöhemmäksi, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Juha Tiitta.

Vuokrilla katetaan todellisia kuluja

Vuokranmääritys Kotkan Asunnoilla tapahtuu omakustannusperiaatteella. Omakustannusperiaate tarkoittaa sitä, että vuokraa peritään määrä, joka tarvitaan kattamaan kiinteistökannan hoidon ja ylläpidon menot sekä rahoitusmenot.

– Vuokrilla ja käyttökorvauksilla katamme siis todellisia, edellä mainittuja kuluja. Kotkan Asunnot Oy ei kerää voittoa, eikä jaa omistajilleen osinkoa, Tiitta sanoo.

– Jos vuokra on korotuksen jälkeen asukkaan mielestä liian suuri esimerkiksi elämäntilanteeseen nähden, pyrimme auttamaan tarjoamalla mahdollisuuksien mukaan vuokraltaan edullisempaa asuntoa, mikäli sopivia asuntoja vapautuu.

Kotkan Asunnot