Talojen piha-alueita huolletaan kesäkuntoon

Piha-alueiden kevätsiivouksen ja talvivaurioiden korjausten aika vaihtelee vuosittain sään ja talojen sijainnin mukaan. Osasta Kotkan Asuntojen talojen kiinteistönhoitoa vastaa Kotkan Kiinteistöpalvelu. He pääsivät aloittamaan hiekkojen poiston tänä vuonna kuukautta aiemmin, kuin edellisenä vuonna.

– Talon sijainti vaikuttaa kevätsiivouksen aloitukseen. Toisinaan on niin, että poistamme hiekkoja Kotkansaarella sijaitsevilta taloilta, kun vielä hiekoitamme Karhulassa, Kotkan Kiinteistöpalvelun toimitusjohtaja Mikko Pirinen kertoo.

Talvivauriot korjataan äitienpäivään mennessä

 Ulkoaluetyöryhmän työnjohtaja Jani Saaristo tiimeineen suorittaa pihoille keväisin kevätsiivouksen ja listaa samassa yhteydessä lumen alta paljastuneet talvivauriot. Vauriot korjataan keväällä siivousten jälkeen – tänä vuonna toukokuun alussa. Tyypillisiä vaurioita ovat reunakiveysten rikkoutuminen, routavauriot asfaltissa, puukalusteiden, kuten lasten hiekkalaatikoiden reunojen vauriot tai liiallisesta lumikuormasta kärsineet istutukset. Korjauksissa kestää muutama viikko.

– Meillä on tarkistuslista, jonka kanssa käymme vauriot lävitse. Kiireellisimmät vauriot, kuten lämmitystolppien tai muiden sähkölaitteiden rikkoontumiset, korjataan jo talvella, Jani kertoo.

Vaurioiden korjaamista varten varataan lisähenkilökuntaa, sillä muun muassa reunakivien korjaus vaatii kivialan ammattilaisen. Tänä keväänä Kotkan Kiinteistöpalvelulla on tavoitteena saada pihat kesäkuntoon äitienpäivään mennessä.

Hiekkojen poisto tehdään koneellisesti 

Kevätsiivous aloitetaan talojen ovien edustoilta, jolloin sisään kulkevan hiekan määrä vähenee ja siistijöiden työ helpottuu. Hiekan poisto asfalttialueilta tehdään pääosin koneellisesti. Mikon ja Janin mukaan kuluva kevät on ollut hiekan poiston kannalta hyvä, sillä maa on ollut luonnostaan märkää, mikä sitoo pölyä.

– Hiekat on poistettu asfalttialueilta pari viikkoa sitten. Tänä vuonna olemme kyllä toisinaan poistaneet hiekat ja joutuneet hiekoittamaan hetken päästä uudestaan, Mikko sanoo.

Nurmialueelta hiekat puhalletaan asfaltille ja kerätään harjakoneella pois. Myös nurmikko voi kärsiä lumen alla. Syntyneet vauriot korjataan tyypillisimmin lisäämällä multaa ja kylvämällä uutta nurmikkoa.

Talojen asukkaat eivät voi juurikaan Mikon mukaan vaikuttaa talvivaurioiden syntyyn, mutta muutama asia kannattaa muistaa jo talvella.

– Parvekkeet kannattaa pitää lumesta puhtaina, etteivät sulamisvedet joudu rakenteisiin. Rivitaloissa puolestaan on hyvä muistaa, että lumia ei saa talvella kasata talon sokkelia vasten, Mikko neuvoo.

 

Teksti: Sini Immonen
Kuvat: Juha Rimpeläinen

Kotkan Asunnot