Pelailua ja possokahveja – Asukastoimintaa Kotolassa

Kello lähestyy yhtä iltapäivällä ja Kotolan taloina tunnettujen Itäkatu 1-3:n ja Gutzeitintie 8:n asukkaita saapuu talojen yhteiseen kerhotilaan. Alkamassa oleva keskiviikkokerho on houkutellut paikalle 14 asukasta.

Kahvi tuoksuu ilmassa ja asukastoimikunnan aktiivi Rainer Kaarlenkaski kantaa paikalle rapisevia paperipusseja.

– Saamme myynnistä yli jääneitä possoja viereisestä Turkian leipomosta. Niitä jää osallistujille kotiinkin vietäväksi, Rainer sanoo.

Turkian leipomon possot maistuvat osallistujille. Kahvipöydän äärellä Pirjo Brusila.


Raija Laurila
 jakaa kahvittelun lomassa kaikille paperit ja kynät. Edellisellä kerralla kerhossa pelattiin lautapeliä, tällä kertaa ohjelmassa on tietokilpailu. Puheensorina hiljenee, kun osallistujat pyyhkivät sokerinmuruja suupielistään ja keskittyvät kysymyksiin.

Kerhotoimintaa vuodesta 2013

Raija Laurila on ohjannut asukastoimintaa myös aiemmassa asuintalossaan. Muutettuaan Kotkansaarelle hän kaipasi yhteistä tekemistä. Kotolan talojen hiipunut kerhotoiminta herätettiin uudelleen henkiin vuonna 2013.

Kerhotila on sisustettu vanhaan pesutupaan. Hehkuvan punaisia, asukkaiden itse maalaamia seiniä koristavat värikkäät taulut. Hyllyt notkuvat lautapelejä ja kirjoja.

Talon asukkaat tuovat omia kirjoja yhteiseen kirjastoon. Pirjo Littunen etsii hyllystä kirjavinkkejä, jotka hän sitten kuuntelee äänikirjoina.

Raija ja Rainer ovat käyneet Ikäinstituutin järjestämän Yhdessä Kotikulmilla -hankkeen TaloTsemppari -koulutuksen. Hankkeen puitteissa asukkaat pääsivät esimerkiksi kokeilemaan erilaisia askartelutyylejä sekä käymään pikaensiapukurssin. Kotoloiden asukastoiminnasta kuvattiin myös Yhdessä Kotikulmilla -toimintaa esittelevä video. Aktiivisen asukastoimikunnan edustajat kutsuttiin vuonna 2022 hankkeen viisivuotisjuhlaan Lahteen.

Kirppisreissulle ja risteilylle

Tietokilpailu on päättynyt ja on aika laskea tulokset. Eniten oikeita vastauksia tiesi Pirjo Oksanen, joka vastaanottaa palkinnoksi suklaata. Keskustelu jatkuu. Pitäisikö tilata siirtolava pihatalkoisiin? Kuinka moni haluaa lähteä kirpputoriretkelle?

– Tarkoitus olisi lähteä kahden viikon päästä tilataksilla Jussin Jättikirppikselle. Jaamme taksin kustannukset lähtijöiden kesken, Rainer kertoo.

Muita kesän suunnitelmia ovat muun muassa juhannusjuhla grillipaikalla ja risteily Kotkan saaristoon. Ja tietenkin mölkky – sitä asukkaat kokoontuvat pelaamaan läheiselle kentälle kesäisin joka torstai.

Raija Laurila ja Rainer Kaarlenkaski (etualalla) ovat asukastoimikunnan aktiiveja. Toimikunta valitaan kahden vuoden välein, ja siihen kuuluu seitsemän henkilöä.


Asukastoiminta toteuttaa asukasdemokratiaa

Asukastoiminta voi olla pihatalkoita, pelikerho nuorille tai yhteisiä retkiä – vain mielikuvitus on rajana. Asukkaat voivat halutessaan perustaa asukastoimikunnan, jossa keskustellaan ja päätetään talon yhteisistä asioista, esimerkiksi lenkkisaunavuoroista, talkoista tai juhlista.

– Kotkan Asunnoilla on nyt 15:ssä talossa virallinen asukastoimikunta ja uusia on tulossa vielä tämän vuoden aikana. Asukastoiminta voi olla myös epävirallista, eli toimikuntaa ei ole pakko perustaa, kertoo asukasisännöitsijä Laura Fernandez.

Asukastoimikunta kutsuu yleensä kerran vuodessa talon asukkaat kokoukseen, jossa sovitaan toiminnasta. Ellei toimikuntaa ole, Kotkan Asunnot voi järjestää asukkaiden kokouksen. Kokouksessa voidaan valita asukastoimikuntaan jäsenet sekä puheenjohtaja tai asukasyhdyshenkilö. Asukasyhdyshenkilöt kutsutaan yhtiön yhdyshenkilökokoukseen kaksi kertaa vuodessa.

– Asukastoimikunnat voivat hakea Kotkan Asunnoilta rahallista tukea toiminnan järjestämiseen. Tukea on myönnetty esimerkiksi talkooeväisiin ja askartelutarvikkeisiin, Fernandez sanoo.

Jos olet kiinnostunut asukastoimikunnan perustamisesta tai yhteisen toiminnan järjestämisestä omassa talossasi, ota yhteyttä asukasisännöitsijään sopivien tilojen kartoittamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi.

Leena Salminen, Pirjo Oksanen, Raija Hytti ja Pia Henriksson keskittyvät tietokilpailukysymyksiin. Pirjo nappasi tällä kertaa kisan voiton.

 

Raija Hytti muutti Kotkaan Virojoelta viisi vuotta sitten. ”Maalla oli minulle liian vähän sosiaalisia kontakteja sen jälkeen, kun jäin leskeksi. Tyttäret asuvat myös Kotkassa, niin nyt olen heitä lähempänä. Olen ollut mukana asukastoiminnassa koko ajan.”

 

Teksti: Anita Heikkinen
Kuvat: Juha Rimpeläinen

Kotkan Asunnot