Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.”

Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Kotkalainen Tupu Levonperä kyyristyy yrttipenkin äärelle, haistelee hieman ja taittaa penkistä pari tillinvartta.

Yrtit katoavat äkkiä kädestä suuhun. Ja miten hyvältä ne maistuvatkaan!

– Tilli on parasta suoraan penkistä. Vielä paremmaksi tillin tekee se, että penkki on meidän omamme, Levonperä sanoo.

Hän on asunut jo noin 14 vuoden ajan Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3 kerrostalossa. Yhteinen kasvimaa asukkailla on ollut kuitenkin vasta noin viiden vuoden ajan.

– Kasvimaa, lavat ja kukkaset ovat meidän yhteinen harrastuksemme, Eeva Piiparinen kertoo. – Kun porukalla tehdään, niin yhdessä myös nautitaan maan antimista.

Vuorotonta kitkemistä

Eeva Piiparisen ja Tupu Levonperän lisäksi Keijunpolku 3:n grillipaikalla viettävät kesäistä aamupäivää Ismo Koski, Pekka Kulju, Väiski Laamanen, Ahti Holopainen ja Jaska Kuusisto.

Ilma on sadekuuron jälkeen raikas. Yrtit, raparperit, kukat ja viereinen, vielä kostea metsä, tuoksuvat.

Piiparinen kertoo, että vihannesten, yrttien ja kukkien hoitamiseen ei ole jaettu erityisiä vuoroja, vaan kukin kitkee ja kastelee ryytimaita oman aikansa ja halunsa mukaan.

– Sama pätee sitten sadonkorjuuseen. Kaikki saavat ottaa penkeistä ja laatikoista sitä mukaa syötävää, kun sato kypsyy.

Keväisin Keijunpolulla on yhdessä suunniteltu sitä, mitä lajikkeita taloyhtiön omaan kotipuutarhaan istutetaan. Tänä vuonna penkeissä ja laatikoissa kasvaa ja kypsyy ainakin kirsikkatomaattia, paprikaa, chiliä, basilikaa, lipstikkaa, avomaankurkkua ja oreganoa.

– Rupeamme lumien sulamisesta lähtien odottamaan, milloin saamme upottaa taas sormet multaan, Piiparinen kertoo.

Pekka Kulju, Väiski Laamanen, Ismo Koski, Tupu Levonperä, Eeva Piiparinen, Ahti Holopainen ja Jaska Kuusisto istuvat aamupäivää oman talon grillipaikalla.

Yhdessä askartelua

Keijunpolku 3:n grillipaikalla on myös oma varasto, jonka asukkaat ovat itse rakentaneet.

–  Kun aikamme porukalla askartelimme, niin pytinki saatiin pystyyn, Ahti Holopainen kertoo. – Viime kesänä muurattiin myös uusi grilli, jossa voidaan myös savustaa kalaa.

Jaska Kuusisto korostaa, että Keijunpolku 3:n asukkaat muodostavat melko tiiviin ystäväjoukon, mikä myös puuhailee mielellään yhdessä.

– Kasvimailta saadaan syötävää, mutta kasvimaan hoitaminen on meille myös tapa viihtyä yhdessä mielekkään toiminnan merkeissä.

Ahti Holopainen silmäilee tyytyväisenä Keijunpolku 3:n rehevänä kasvavaa vihannespenkkiä

Perunattomat pellot

Perunoita ei Keijunpolku 3:n yhteisellä kasvimaalla ole pariin vuoteen viljelty, mutta asukkailla on parvekkeillaan omia ämpäreihin istutettuja perunoita. Mansikoita ei pihamaalle ole taas laitettu sen koommin, kun istuttajat jäivät ilman marjoja.

– Mansikat eivät edes ehtineet kypsyä ennen kuin linnut ja oravat olivat syöneet ne, Tupu Levonpää kertoo. – Sen sijaan mustikoita poimitaan ämpäreittäin viereisestä metsästä. Tänä vuonna näyttäkin tulevan paljon marjoja.

Kasvimaalta otetaan koko sato talteen. Levonperällä on käytössä myös kuivuri, jolla kuivataan yrttejä myös muiden asukkaiden maustehyllyihin.

– Viime vuonna avomaankurkut vei halla, joten tänä keväänä niitä istutettiin sadon varmistamiseksi hieman myöhemmin, Eeva Piiparinen kertoo.

Hänen mukaansa kasvimaan sadosta ja pihakukkasista päästään nauttimaan pitkin kesää.

– Itse odotan kenties eniten sitä, että pääsen elokuun alussa maistamaan ensimmäiset kirsikkatomaatit.

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala

Tupakointi parvekkeelta pihalle

Tupakointi ja tupakkatuotteiden, kuten sähkötupakan, käyttö parvekkeilla on kesän myötä aiheuttanut palautetulvan Kotkan Asunnoille. Tämä aiheutuu osin lämpimistä säistä: tupakoimattomat

Uudet verkkosivut

Selailet parhaillaan kesäkuussa 2024 avautuneita, uudistettuja Kotkan Asuntojen verkkosivuja. Uudistuksen tavoitteena on, että sivusto palvelee entistä paremmin asukkaita, asunnon hakijoita

Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.” Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Asuitpa missä päin Kotkaa tahansa, palvelut ovat aina lähellä. Myös kulkuyhteydet ovat loistavat niin bussilla, autolla kuin pyöräillen.
Kotkassa asuessasi hurautat hetkessä töihin myös naapurikaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle.