Muuttajan yleisimmät kysymykset

Mistä saan avaimet asuntoon?

Kun vuokrasopimus on tehty, voit sopia oven avauksesta talon huoltoyhtiön kanssa. Varaudu näyttämään vuokrasopimus ja henkilöllisyystodistus huollolle. Saat omat kotiavaimet oven avauksen yhteydessä.

Kuka laittaa sukunimeni oveen ja rappukäytävän ilmoitustaululle?

Ole yhteydessä oman talosi huoltoyhtiöön, niin he tulevat hoitamaan asian kuntoon.

Katso huoltoyhtiön yhteystiedot »

Milloin ja missä teen muuttoilmoituksen?

Jos muutat asuntoon pysyvästi tai yli kolmen kuukauden ajaksi, sinun tulee tehdä muuttoilmoitus. Voit tehdä muuttoilmoituksen ennen muuttoa tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Ilmoituksen tiedot päivittyvät samalla kertaa sekä Postiin että Digi- ja väestötietovirastoon.

muuttoilmoitus.fi »

Pitääkö minulla olla kotivakuutus?

Suosittelemme lämpimästi laajan kotivakuutuksen hankkimista. Hanki kotivakuutus omasta vakuutusyhtiöstäsi, tai ilmoita uuden asunnon tiedot vakuutusyhtiöllesi, jos sinulla on kotivakuutus vanhaan asuntoosi.

Miten saan käyttööni vuokraan sisältyvän nettiyhteyden?

Kaikissa Kotkan Asuntojen asunnoissa (osakehuoneistoja lukuun ottamatta) on Elisan 10 Mbit/s laajakaista ja Elisan kaapeli-tv-palvelu, jotka sisältyvät vuokraan. Käyttääksesi palvelua sinun tulee rekisteröityä Elisan asiakkaaksi Elisan verkkosivuilla tai Elisan palvelupisteessä.

elisa.fi »

Mitä teen, jos asuntoa ei olekaan siivottu sisään muuttaessani, tai asunnossa on joku vika?

Jos huomaat asunnossa puutteen muuttosi aikana tai jälkeen, voit olla yhteydessä oman talosi isännöitsijään. Jos havaitset asunnossa korjattavan vian, voit ilmoittaa siitä suoraan talon huoltoyhtiöön.

Tarkista oman talosi isännöitsijä »
Katso huoltoyhtiön yhteystiedot »

Olen muuttamassa pois asunnosta. Mitä kaikkea minun pitää muistaa?

Tärkeimpiä muistettavia asioita ovat asunnon ja varaston tyhjennys ja siivous, itse aiheutettujen vikojen korjaus, avainten palautus, muuttoilmoituksen teko, sekä sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen siirto uuteen asuntoon. Lataa muuttajan muistio, niin muistat kaiken tarpeellisen! 

Lataa muuttajan muistio »

Mitä loppusiivouksessa pitää tehdä?

Siivoa asunto sellaiseen kuntoon, että uuden asukkaan on mukava muuttaa suoraan sisään. Mikäli asunnossa joudutaan siivoamaan jälkeesi, siivouskulut peritään vuokravakuudestasi tai laskutetaan sinulta. Siivousohjeet näet kätevästä muuttajan muistiosta.

Lataa muuttajan muistio »

Minne avaimet palautetaan?

Kun asunto on siivottu ja tyhjä, jätä avaimet keittiön tasolle. Kaikki avaimet – myös mahdollinen saunan ja auton lämmitystolpan avain – tulee jättää asuntoon.

Minulla on kadonnut avaimia. Mitä teen?

Jos avaimia puuttuu tai niitä ei palauteta, uusien avaimien valmistus ja lukon uusi sarjoitus peritään vuokravakuudestasi tai laskutetaan sinulta. Tämä koskee myös auton lämpötolppien avaimia.

Kuinka pian muuton jälkeen asunto tarkastetaan? Pitääkö minun olla paikalla?

Asuntotarkastus tehdään, kun asunto on tyhjä ja siivottu ja vuokrasopimus on päättynyt. Sinun ei tarvitse olla paikalla itse.

Milloin vuokravakuus palautetaan?

Vuokravakuus palautetaan sinulle noin kuukauden kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä, jos asunto on kunnossa ja siivottu, kaikki vuokrat on maksettu ja kaikki avaimet ovat tallessa. 

Missä tapauksissa vuokravakuutta ei palauteta?

Vuokravakuutta ei palauteta, jos vuokria on maksamatta, avaimia palauttamatta, loppusiivousta ei ole tehty tai asuntoa on vahingoitettu. Silloin vuokravakuus käytetään näiden kulujen kattamiseksi. Jos kuluja on enemmän kuin mitä vuokravakuus kattaa, sinulle lähetetään erotuksesta lasku.