Muuttajan muistio auttaa muuttokiireissä

Kotkan Asunnot on laatinut muuttajien avuksi muistion, joka helpottaa asukkaita muuton suunnittelussa ja muuttosiivouksessa. Kun asunto on siivottu muistion mukaan, ei asuntotarkastuksessa tule eteen yllätyksiä ja asukkaalle lisälaskua.

Kotkan Asunnoilla on 130 vuokrataloa, joissa on yhteensä noin 2500 asuntoa. Kuun vaihde on vilkasta aikaa, kun ihmiset vaihtavat asuinpaikkakuntaa tai asuinaluetta esimerkiksi työn tai opiskelun perässä.

 Vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä Kotkan Asunnot toimittaa asukkaalle muuttajan muistion, johon on listattu muuton yhteydessä tarkistettavat ja siivottavat asiat.

– Muuttajan muistioon on listattu eri huoneissa tehtävät siivoustyöt. Ruutuihin voi laittaa rastin aina, kun on hoitanut jonkun asian. Näin kaikki muuttotalkoissa mukana olevat näkevät, mitkä asiat on jo hoidettu ja mitä pitää vielä muistaa, kertoo Kotkan Asuntojen viestintäasiantuntija Anita Heikkinen.

– Uutena asiana lisäsimme muistioon myös muita tärkeitä muistettavia asioita, kuten sähkösopimuksen siirron, osoitteenmuutoksen tekemisen sekä vinkkejä pakkaamiseen ja muuttopäivään. Muistiota voi hyödyntää omassa muutossa, vaikka ei asuisikaan Kotkan Asunnoilla, Heikkinen vinkkaa. 

Isännöitsijä tarkastaa asunnon kunnon ja laskee avaimet

Kun asukas on muuttanut pois Kotkan Asuntojen kodista, isännöitsijä tekee asuntotarkastuksen. Tarkastuksessa käydään läpi, onko asunto siivottu muuttajan muistion mukaisesti ja onko kaikki avaimet palautettu. Samalla arvioidaan, onko asunnossa tarvetta remontille.

Entä millaisia puutteita asuntotarkastuksessa tulee yleensä vastaan?

– Melko usein eteen tuleva asia on, että avaimia on kadonnut. Nykyaikaiset ohjelmoitavat avaimet ovat turvallisia mutta kalliita, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta, kertoo Kotkan Asuntojen isännöitsijä Matti Heinonen.

”Asuntotarkastuksessa tarkistetaan esimerkiksi, onko jääkaappi puhdistettu ja lasketaan palautettujen avainten määrä. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää muuttajan muistiota, niin ei tule ikäviä yllätyksiä ja lisälaskua jälkikäteen”, Kotkan Asuntojen isännöitsijä Matti Heinonen suosittelee.

– Joskus esimerkiksi lattioiden pesu ja keittiölaitteiden puhdistus on tehty huonosti tai ikkunoita ei ole pesty. Tällöin joudumme tilaamaan paikalle siivoojan ennen kuin uusi asukas voi muuttaa sisään. Samoin jos asunnon irtainvarastoon tai parvekkeelle on jätetty vähäinenkin määrä tavaraa, joudumme tilaamaan kiinteistöhuollosta tavaroiden poiston. Syntyvät kulut pidätetään asukkaan vuokravakuudesta tai laskutetaan asukkaalta jälkikäteen.

– Suurin osa pois muuttavista asukkaistamme jättää kuitenkin asunnon hyvään kuntoon, jolloin seuraava asukas voi muuttaa huoletta sisään vaikka saman tien, Heinonen kiittelee. Hänellä on muuttajille myös yksi tärkeä vinkki vahinkojen estämiseksi.

– Jääkaappi ja pakastin kannattaa sulattaa, pestä ja kuivata jo pari päivää ennen muuttoa. Jos kylmälaitteet jätetään sulamaan vasta muuttopäivänä ja ilman valvontaa, lattialle valuva vesi voi pilata lattian.

Joskus pois muuttavia asukkaita askarruttaa, pidätetäänkö vuokravakuudesta myös vaikkapa taulujen kiinnitysreiät, sinitarrasta lastenhuoneen seinään jäänyt jälki tai kynnysten kolhut.

– Nämä ovat normaalia asumisen aikaista kulumista, eikä näiden korjaamisesta tule asukkaalle kustannuksia, Matti Heinonen kertoo.

– Rikkoutuneet väliovet ja kalusteet tai lemmikkien raapimisjäljet taas ovat vaurioita, jotka kuuluvat asukkaan vastuulle.

Nykyaikaiset ohjelmoitavat avaimet parantavat turvallisuutta. Kadonneen avaimen kulkuoikeudet voidaan poistaa ilman lukitusten uusimista. Avaimet ovat kuitenkin arvokkaita uusia. Siksi niistä kannattaa pitää hyvä huoli asumisen aikana.

Lataa muuttajan muistio >

Tupakointi parvekkeelta pihalle

Tupakointi ja tupakkatuotteiden, kuten sähkötupakan, käyttö parvekkeilla on kesän myötä aiheuttanut palautetulvan Kotkan Asunnoille. Tämä aiheutuu osin lämpimistä säistä: tupakoimattomat

Uudet verkkosivut

Selailet parhaillaan kesäkuussa 2024 avautuneita, uudistettuja Kotkan Asuntojen verkkosivuja. Uudistuksen tavoitteena on, että sivusto palvelee entistä paremmin asukkaita, asunnon hakijoita

Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.” Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Asuitpa missä päin Kotkaa tahansa, palvelut ovat aina lähellä. Myös kulkuyhteydet ovat loistavat niin bussilla, autolla kuin pyöräillen.
Kotkassa asuessasi hurautat hetkessä töihin myös naapurikaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle.