Kotkan Asunnot peruskorjaa talon opiskelijatyönä Ekamin kanssa

Kotkan Asunnot Oy peruskorjaa pienkerrostalon Hovinsaaren Merenkulkijankadulla yhteistyöhankkeena Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kanssa. Vuonna 1969 rakennettuun kohteeseen tehdään linjasaneeraus, jossa muun muassa uusitaan talotekniikka kokonaisuudessaan ja muutetaan asuntojen pohjaratkaisuja. Työ alkaa syyskuussa 2021.

Hanke tukee merkittävällä tavalla Kymenlaakson rakennus-, sähkö- ja talotekniikka-alan opetusta.

– Kysymyksessä on oikea peruskorjauskohde, joten opiskelijat saavat hyvin todenmukaisen käsityksen työmaalla toimimisesta. Kohde on riittävän suuri, joten töitä riittää suuremmallekin opiskelijamäärälle, kertoo tekniikan ja liikenteen alan tiimipäällikkö Juha Attenberg Ekamista.

Työhön osallistuu Ekamista ensisijaisesti rakennus-, talotekniikka- ja sähköalan opiskelijoita sekä rakennussiivoukseen puhtausalan opiskelijoita. Aikataulu on suunniteltu opiskelijatyötä ajatellen normaalia pidemmäksi, jolloin opetuksesta ei tarvitse tinkiä urakan kiireisiin vedoten.

– Hankkeeseen on resursoitu Ekamilta kolme opettajaa/projektipäällikköä, jotka toimivat työmaan vastaavina henkilöinä ja hoitavat ohjausta työmaalla. Lisäresursseja voimme kohdentaa työmaan tilanteen mukaan, Attenberg jatkaa.

Kotkan Asuntojen toimitusjohtaja Juha Tiitta otti Ekamilta tulleen ehdotuksen yhteistyöstä vastaan innostuneena, vaikka saneerauksen teko opiskelijavoimin on hitaampaa kuin normaalin urakkamenettelyn kautta.

– Toteutusajaksi on suunniteltu kaksi vuotta, kun normaalisti tämän laajuinen urakka kestää alle vuoden. On kuitenkin tärkeää tarjota alan opiskelijoille aitoja oppimisympäristöjä. Uskon myös, että pidemmän päälle hanke hyödyttää alueen rakennusliikkeitä, kun Ekamista valmistuu jo enemmän kokemusta omaavaa työvoimaa. Hanke voi myös lisätä Kotkan kiinnostavuutta opiskelupaikkakuntana, Tiitta pohtii.

Kotkan Asunnot vastaa suunnittelusta ja työmaavalvonnasta. Ekami toimii päätoteuttajana ja vastaa työmaan turvallisuudesta. Korjaussuunnitelmat toteuttaa Insinööri Studio Oy.

Pilottihankkeen jälkeen on tarkoitus tarkastella myös muita mahdollisia peruskorjaushankkeita Kotkan Asuntojen kiinteistöissä.

Teksti: Anita Heikkinen