Kolmiosta neljän huoneen kodiksi

Leena ja Marko Ruonala pääsivät muuttamaan takaisin kotiinsa marraskuun 2020 alussa. Asuntouudistuksessa pohjaratkaisu muuttui ja makuuhuoneita tuli yksi lisää.

Ruonaloiden muuttaessa Kotkansaarelta Loitsutielle loppusyksyllä 2019, heidän vaatimuksenaan oli hissillinen talo ja suuri kolmio. Perhe ehti asua kodissaan alle vuoden ennen uutta väliaikaista muuttoa suuremman asuntouudistuksen tieltä.

– Onneksi muuttomatka ei ollut pitkä: sijaisasunto löytyi samasta talosta, Leena ja Marko sanovat.

Kolmen huoneen ja erillisen keittiön asunnosta syntyi uudistuksessa koti, jossa on kolme makuuhuonetta sekä keittiötila avaran olohuoneen yhteydessä. Muutoksessa toinen vaatehuoneista poistettiin, wc:n ja suihkutilan paikalle rakennettiin toimiva kylpyhuone ja aiempi keittiö muuttui makuuhuoneeksi.

– Tosi kiva muuttaa takaisin kotiin! Kaappitilaa on enemmän ja uusissa komeroissa on järkevästi kaksi ripustustankoa päällekkäin. Pinnat ovat siistit, asunto on tosi valoisa ja nuorille on omat huoneet, Leena ihastelee.

Perheen 15-vuotias asuu vielä kotona. 17-vuotias on muuttanut opiskelemaan muualle, mutta lisähuoneen ansiosta hänen ei tarvitse kotona käydessä majailla olohuoneen sohvalla.

Marko Ruonala pelkäsi joutuvansa muutoksen myötä huonekalukaupoille, mutta huokaisee nyt helpotuksesta.

– Luulin päätyväni sohvaostoksille, kun keittiö siirtyi olohuoneen yhteyteen, mutta hyvin tänne mahtuu nykyinenkin sohva, Marko arvioi.

Asuntomuutoksilla järkevämpiä neliöitä

Vuonna 1972–73 rakennettuun Loitsutie 2:een tehtiin edellinen laajempi parannus vuonna 2002, kun se toimi Asuntomessujen oheiskohteena. Tuolloin korjaustöissä painotettiin esteetöntä asumista muun muassa asentamalla porraskäytäviin hissit. Elokuussa 2020 aloitetussa peruskorjauksessa kiinteistöön on tehty putkiremontti ja asuntomuutoksia. Muutostöiden arkkitehti- ja LVIS-suunnitelmat on laatinut Oy Insinööri Studio.

– Suurille kolmioille ei ole kysyntää, koska vuokran määräytyessä neliöiden mukaan kuukausivuokra nousee suhteessa korkeaksi. Muutoksella saadaan yksi lisämakuuhuone samoihin neliöihin ja kuukausivuokraan, kertoo Kotkan Asuntojen kiinteistöpäällikkö Tarja Suortti.

Teksti: Anita Heikkinen
Kuvat: Juha Rimpeläinen

Juttu on julkaistu Kotipesä-lehdessä 2/2020