Aurinkoiset syystalkoot Velhontiellä

Juttu on julkaistu Kotipesä-lehdessä 2/2022

Syksy on monissa Kotkan Asuntojen taloissa talkoiden aikaa. Velhontiellä talkooväki nautti upeasta syyssäästä.

Innokkaimmat talon asukkaat olivat aloittaneet työt jo edellisenä iltana villiintyneiden pensaiden leikkaamisella. Työtä riitti kuitenkin myös varsinaiseen talkoopäivään, joka alkoi virallisesti yhdeltätoista syyskuun viimeisenä lauantaina.

”Halukkaat saavat tulla mukaan omien aikataulujensa ja menojensa mukaan”, kertoi asukasaktiivi Pirjo Rask.

Pirjo Rask on asunut Velhontiellä kuusi vuotta. Hänen muuttaessaan talossa ei vielä ollut yhteistä toimintaa. Pirjo kysyi tästä mahdollisuudesta isännöitsijältä ja alkoi toimen naisena järjestää talkoita.

Lapsille omat haravat

Keväällä talkootöihin kuuluu kesäkukkien istutus ja pihan siistiminen talven jäljiltä. Tänä syksynä talkoopäivän tavoitteena oli pensaiden leikkuun lisäksi muun muassa lehtien haravoiminen nurmikolta ja lasten leikkipaikalta.

”Asukkaat tykkäävät, että piha on siisti. Hoidamme pihaa pitkin kesää ja talvisin teemme mielellämme lumitöitä. Huoltoyhtiö on toimittanut meille tarvittavia välineitä. Lapsillekin on omat pienet haravat ja kottikärryt”, Pirjo kertoo.

Useimmiten talkoissa on mukana parikymmentä asukasta. Tällä kertaa osallistujamäärää verotti hieman läheisellä urheilutalolla järjestetty koko perheen tapahtuma. Talossa asuvat ukrainalaiset ovat myös mielellään osallistuneet talon yhteiseen toimintaan, mutta nyt heillä oli kalenterissa toisaalla järjestetty toimintapäivä.

 Tessa Niemelä ja Pirjo Rask tarttuivat talkoissa haravaan. ”Tässä talossa on todella hyvä yhteishenki. Naapureilta saa aina apua jos tarvitsee”.

Kerhotila entisessä kylmähuoneessa

Talossa on myös oma kerhotila, joka on toiminut aiemmin kylmävarastona. Asukkaat ovat sisustaneet tilan mieleisekseen. Nyt siellä on mukava kokoontua juttelemaan ja vaikka juomaan kahvia samalla kun odottelee, että oma pyykkivuoro pesutuvassa päättyy.

”Tuolit maalasimme iloisen värisiksi yhdessä asukkaiden kanssa. Sohvan saimme lahjoituksena. Olemme järjestäneet täällä syntymäpäiviä ja pikkujouluja sekä askarteluiltoja lapsille”, Pirjo Rask kertoo.

”Niin, ja korona-aikaan kerhotilassa sai rauhassa tehdä etätöitä tai opiskella”, täydentää Tessa Niemelä, joka on talkoissa lastensa Mean ja Kasperin kanssa.

Myös Pirjon lapsenlapsi Nora on innolla talkoissa mukana. Hän heräsi jo aamuseitsemältä kyselemään mummolta, mihin aikaan talkoot alkavat. Yhdessä mummon kanssa hän valmisti salaattia ja kattoi lautasia valmiiksi kerhohuoneen pöydälle.

Kunhan talkoolaiset ovat muutaman tunnin puurtaneet, on aika grillata makkaraa ja nauttia eväitä.

Kasperi, Nora ja Mea pitivät enemmän lehtien heittelystä kuin haravoinnista.

Haluaisitteko pitää talkoot?
Jos asuintalostanne löytyy innokkuutta kevät- tai syystalkoiden pitämiseen, ottakaa yhteyttä asukasisännöitsijään. Hänen kauttaan järjestyvät talkooeväät ja tarvittaessa esimerkiksi peräkärry haravointijätteille. Oman talon asukasisännöitsijän yhteystiedot löydätte porraskäytävän ilmoitustaululta ja Kotkan Asuntojen verkkosivuilta.


Teksti: Anita Heikkinen

Kuvat: Juha Rimpeläinen

Tupakointi parvekkeelta pihalle

Tupakointi ja tupakkatuotteiden, kuten sähkötupakan, käyttö parvekkeilla on kesän myötä aiheuttanut palautetulvan Kotkan Asunnoille. Tämä aiheutuu osin lämpimistä säistä: tupakoimattomat

Uudet verkkosivut

Selailet parhaillaan kesäkuussa 2024 avautuneita, uudistettuja Kotkan Asuntojen verkkosivuja. Uudistuksen tavoitteena on, että sivusto palvelee entistä paremmin asukkaita, asunnon hakijoita

Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.” Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Asuitpa missä päin Kotkaa tahansa, palvelut ovat aina lähellä. Myös kulkuyhteydet ovat loistavat niin bussilla, autolla kuin pyöräillen.
Kotkassa asuessasi hurautat hetkessä töihin myös naapurikaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle.