Asunnonhakijan kysymyksiä

Päivitetty 10.6.2024

Kokoisimme tähän artikkeliin asunnonhakijan yleisimpiä kysymyksiä. Jos et löydä näistä vastauksia kysymyksiisi, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme: kotkanasunnot@kotka.fi tai puh. 05 234 5407.

Miten teen asuntohakemuksen?

Voit täyttää ja lähettää asuntohakemuksen sähköisesti verkkosivuillamme. Voit myös tulostaa asuntohakemuksen verkkosivuiltamme ja palauttaa sen täytettynä toimistollemme. Hakemuksen voi täyttää myös toimistollamme.

Hakemus kannattaa täyttää mahdollisimman huolellisesti. On tärkeää ilmoittaa

  • asumaan tulevien henkilötiedot
  • syy asunnon tarpeeseen
  • millaista asuntoa haet
  • yli 18-vuotiaiden asumaan tulevien tulot ja varallisuus
  • nykyisen asunnon tiedot

Asunnon tarpeesta voit lisäksi kertoa omin sanoin hakemuksen lisätiedoissa.

Täytä sähköinen hakemus >

Mistä näen vapaana olevat asunnot?

Verkkosivujemme kautta voit tutustua Kotkan Asuntojen kohteisiin ja millaisia asuntoja niissä on. Kohdelistasta voit esimerkiksi tutustua asuntojen kokoihin ja vuokriin ennen hakemuksen tekemistä. Listassa näkyvät myös vapaat ja vapautuvat asunnot. Jos olet kiinnostunut jostakin asunnosta, sinun tulee täyttää normaali asuntohakemus. Samaan asuntoon voi olla useampia hakijoita. Jos voimme tarjota asuntoa sinulle, lähetämme sinulle asuntotarjouksen.

Tutustu taloihimme >

Kuinka nopeasti voin saada asunnon?

Aikatauluun vaikuttaa asunnon tarve sekä asettamasi hakukriteerit. Jos esimerkiksi toivot kaksiota Kotkansaarelta maksimissaan 300 euron vuokralla, emme löydä tarjottavaa asuntoa, koska Kotkansaarella ei ole kaksioita alle 300 euron kuukausivuokralla – kaksioiden vuokrat siellä ovat korkeampia. Lisäksi Kotkansaari on haluttu alue, josta vapautuu asuntoja harvoin.

Kun valitset asuntohakemukseesi enemmän kaupunginosia ja nostat maksimivuokran määrää hieman, sitä nopeammin voimme löytää tarjottavan asunnon.

Miksi minulta kysytään tuloja, varallisuutta ja asunnon tarvetta?

Suuri osa vuokrataloistamme on rakennettu aikoinaan valtion tuella, eli ne ovat niin sanottuja ARA-asuntoja. Asukasvalinnat ARA:n säädösten piirissä oleviin asuntoihin tehdään lakien ja viranomaisten ohjeiden mukaisesti, asettaen etusijalle eniten asunnon tarpeessa olevat hakijat. Valinnassa otetaan huomioon mm. perhetilanne, tulot ja varallisuus sekä muuton syy. Esimerkiksi avioeron takia asuntoa tarvitseva tai Kotkaan työn takia muuttava ovat etusijalla heihin nähden, jotka haluavat muuttaa muuten vaan kaupunginosasta toiseen.

Laitoin hakemuksen ennen kaveriani, mutta hän sai asuntotarjouksen ennen minua. Miten se on mahdollista?

Teemme asuntotarjouksia joka päivä hakijoille, jotka ovat eniten asunnon tarpeessa. Asuntoja ei siis tarjota hakemusten saapumisjärjestyksessä eikä meillä ole ns. asuntojonoa. On mahdollista, että ystävälläsi oli hakemuksessaan kiireellisempi asunnon tarve kuin sinulla. Toinen mahdollisuus on, että hänellä oli kriteereissä enemmän asuinalueita valittuna kuin sinulla, jolloin tarjottava asunto on helpompi löytää.

Kauanko hakemukseni on voimassa?

Asuntohakemus on voimassa 3 kuukautta. Voit uusia hakemuksen verkkosivujemme kautta, tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostilla tai puhelimitse. Samalla voit halutessasi muuttaa hakukriteerejä, esimerkiksi lisätä asuinalueita hakutoiveisiin.

Uudista asuntohakemus >

Vaikeuttaako maksuhäiriömerkintä vuokra-asunnon saamiseen?

Merkintä luottotiedoissa ei ole este vuokra-asunnon saamiselle. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, vuokrasopimuksesta voidaan aluksi tehdä määräaikainen.

Paljonko vuokravakuus on ja milloin se tulee maksaa?

Vuokravakuus on saman verran kuin yhden kuukauden vuokra. Näet summan asuntotarjouksesta, jonka lähetämme sinulle. Vuokravakuuden tulee olla maksettu viimeistään vuokrasopimusta tehtäessä. Vuokravakuus palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä, jos kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on moitteettomassa kunnossa.

Teksti : Anita Heikkinen
Kuva: Canva

Tupakointi parvekkeelta pihalle

Tupakointi ja tupakkatuotteiden, kuten sähkötupakan, käyttö parvekkeilla on kesän myötä aiheuttanut palautetulvan Kotkan Asunnoille. Tämä aiheutuu osin lämpimistä säistä: tupakoimattomat

Uudet verkkosivut

Selailet parhaillaan kesäkuussa 2024 avautuneita, uudistettuja Kotkan Asuntojen verkkosivuja. Uudistuksen tavoitteena on, että sivusto palvelee entistä paremmin asukkaita, asunnon hakijoita

Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.” Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Asuitpa missä päin Kotkaa tahansa, palvelut ovat aina lähellä. Myös kulkuyhteydet ovat loistavat niin bussilla, autolla kuin pyöräillen.
Kotkassa asuessasi hurautat hetkessä töihin myös naapurikaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle.