Asunnon pitäminen asutun näköisenä

Jos olet lähdössä kesällä mökille tai lomalle pidemmäksi aikaa, asunto kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä, jotta tyhjillään oleva koti ei houkuttele kutsumattomia vieraita. Tässä vinkkejä, joita voit soveltaa sen mukaan, asutko kerrostalossa vai rivi/luhtitalossa, jossa on oma asuntopiha.

Asutun näköinen piha

Kerro naapureille, jos olet poissa pitkään. Pyydä naapuria tai jotakuta tuttavaasi kastelemaan kesäkukat, jotta ne näyttävät virkeiltä ja eläviltä.

Jos sinulla on asuntopiha, kysy hoituisiko tuttavaltasi myös nurmikon leikkaus kun olet poissa. Jätä pihapöydälle kahvikuppi ja nurmikolle lasten hiekkaleluja, niin asunto vaikuttaa asutulta!

Ovet, ikkunat ja kulkuvälineet

Muista lukita ovet ja ikkunat, myös parvekkeen tai asuntopihan ovi. Jätä verhot tai kaihtimet puoliksi auki, jolloin ulkopuolinen ei pysty havaitsemaan, ollaanko asunnossa sisällä vai ei. Siirrä polkupyörät ja muut kulkuvälineet lukolliseen varastoon ja lukitse ne.

Postin nouto tai siirto

Jos olet mökillä useamman viikon, pyydä Postilta postin siirtoa mökkiosoitteeseen. Sanomalehden jakelusta tulee ilmoittaa erikseen lehden asiakaspalveluun. Laita reissun ajaksi postiluukkuun tai laatikkoon ”Ei mainoksia eikä ilmaisjakelua” -tarra, jolloin mainokset eivät tuki postilaatikkoa, ja ”oikea” posti mahtuu sinne. Jos postilaatikkosi on rivitalon tai luhtitalon pihalla, pyydä jotakuta tuttua tyhjentämään se säännöllisesti.

Digiturvallisuus

Älä päivitä someen esimerkiksi olevasi ”kaksi kuukautta reissussa”. Jos jaat lomakuvia somessa, rajaa ne näkymään vain kavereillesi. Jos laitat lomasi ajaksi automaattiviestin puhelinvastaajaan tai sähköpostiin, kerro vain että olet lomalla – älä kerro olevasi mökillä tai matkoilla.

Turvallista kesää!

Kotkan Asunnot