”Joulussa parasta on joulukuusi”

Juttu on julkaistu Kotipesä-lehdessä 2/2023

Teksti: Lotta Vehka-aho
Kuva: Juha Rimpeläinen

Yhdysvalloista kotoisin oleva Natalie Kleemann Day ja Saksasta Suomeen vuosia sitten alun perin opiskelemaan muuttanut Konstantin ”Konsti” Kleemann asuvat Karhuvuoressa 2-vuotiaan poikansa Amahlen eli Malin kanssa.

Saksassa vietetään joulua 24.12. Tällöin perinteisiin kuuluu illallinen ja lahjojen avaus. Amerikkalainen perinne on viettää joulua 25.12. Silloin perhe herää aamulla, avaa lahjat, syö pitkän lounaan ja nauttii yhdessäolosta.

Kleemannien perheessä joulua vietetään kahtena päivänä perinteitä yhdistäen. Tänä vuonna he viettävät joulun Konstantinin lähiomaisten luona Münchenissä, Saksassa.

- Yritämme keskittyä tänä vuonna läsnäoloon ja yhdessä tekemiseen. Pyrimme ostamaan vähemmän lahjoja kuin aikaisempina vuosina, Konsti pohtii.

- Joulussa parasta on joulukuusi, Mali vastaa, kun häneltä kysytään joulun suosikkia.

Viime vuonna Suomen asuntoon ostetut joulukoristeet pakataan tänä vuonna mukaan Saksaan. Siellä perinteeseen kuuluu joulukuusen hankkiminen joltain kaupungin lukuisista joulutoreista. Yhdysvalloissa Natalien perhe on perinteisesti mennyt tilalle, jossa joulukuusia kasvatetaan. Siellä he valitsevat kuusen itse, sahaavat sen ja vievät kotiin koristeltavaksi.

- Saksassa joulukuusessa on oikeita kynttilöitä, joten sen ympärillä on oltava hieman varovaisempi Malin kanssa, Natalie naurahtaa.

Koripallon siivittämänä maailmalle

Natalie pelaa tällä hetkellä toista kauttaan Peli-Karhuissa. Hän aloitti koripallon pelaamisen 16-vuotiaana. Nataliella ei ollut mitään erityistä syytä, miksi hän valitsi juuri koripallon lajikseen, mutta hän halusi selvittää, kuinka hyväksi hän voi ajan myötä kehittyä. Tällä hetkellä Natalie unelmoi olympialaisissa pelaamisesta.

Natalien päätökseen palata Kotkaan vaikutti isosti Peli-Karhujen antama tuki, tuttu valmentaja, urheilullinen menestys sekä Malin päiväkoti. Päiväkoti sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä perheen kodista. Perhe on ollut erittäin tyytyväinen siihen, kuinka paljon päiväkodissa on opettajia ja miten Malista pidetään huolta.

- Kaikista päiväkodeista, joissa Mali on pelivuosieni aikana ollut, on nykyinen ehdottomasti parhain, Natalie tiivistää.

Karhuvuori on mielekäs asuinpaikka

Kleemann Dayn perhe asuu Karhuvuoressa Kotkan Asuntojen vuokra-asunnossa. Tänä vuonna he asuvat eri asunnossa kuin vuosi sitten, mutta tuttuja on jo löytynyt jonkin verran. Naapurustossa on paljon lapsia, mikä on pariskunnan mielestä hyvä asia lapsen kasvatuksen näkökulmasta. Perhe on tyytyväinen kaksioonsa. Keittiö on valoisa ja pinnat ovat siistit.

Perhe hyödyntää paljon Karhuvuoressa sijaitsevia palveluita. Natalie käyttää Steveco Areenan saunaa useita kertoja viikossa, samoin kuin Konsti kuntosalia. He tykkäävät käydä myös sienestämässä sekä kävelyillä ympäristön kauniissa maisemissa.

- Lähikauppa, päiväkoti ja apteekki sijaitsevat todella lähellä meitä. Tämä on meille superarvokasta, Natalie kertoo.

Arjen tasapainoilua

Konsti ja Natalie tapasivat toisensa Suomessa, mutta he ovat sen jälkeen molemmat asuneet myös muissa maissa ennen viimeisimpiä vuosiaan Kotkassa. Konsti tekee etätöitä amerikkalaiselle yritykselle, mikä mahdollistaa Natalien pelaamisen sekä lapsen kasvattamisen Suomessa. Vankka tukiverkosto, kommunikointi pariskunnan välillä ja rutiinit ovat isossa osassa perheen arjen tasapainottamisessa. Helmikuussa 3 vuotta täyttävä Mali on äidin ja isän mukaan helppo lapsi.

- Hän myös rakastaa matkustamista, joten matkustaminen eri maiden välillä sujuu hyvin, perhe yhdessä tuumii.

Perhe

Natalie Kleemann Day

 • 33 vuotta
 • Ammattilaiskoripalloilija
 • Kotipaikka Washington DC, Yhdysvallat
 • Maat, joissa pelannut: Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Suomi, Puerto Rico, Tanska, Kreikka, Ranska, Ukraina, Israel ja Australia
 • Motto: ”Anything is possible.”
 • Lempipaikka Kotkassa: Santalahti Resort ja sen sauna

Konstantin ”Konsti” Kleemann

 • 31 vuotta
 • Talouskonsultti
 • Kotipaikka München, Saksa
 • Motto: ”Everything negative – pressure, challenges – is all an opportunity for me to rise”
 • Lempipaikka Kotkassa: Steveco Areena

Amahle ”Mali” Kleemann

 • 2 vuotta
 • Kotipaikka München, Saksa
 • Suosikkilausuma legoja rakentaessa: ”Papa, build me a jumbo jet”

 

Uudet verkkosivut

Selailet parhaillaan kesäkuussa 2024 avautuneita, uudistettuja Kotkan Asuntojen verkkosivuja. Uudistuksen tavoitteena on, että sivusto palvelee entistä paremmin asukkaita, asunnon hakijoita

Oman maan antimia

Kotkan Karhuvuoren Keijunpolku 3:n asukkaat pitävät pihapiirissään kasvimaata. ”Kun porukalla laitetaan, niin porukalla jaetaan myös sato.” Tillit ovat pian maukkaimmillaan.

Vinkkejä olon viilennykseen helteellä

Helteiden seurauksena asunnossa voi tuntua tukalalta. Sääilmiöihin emme voi vaikuttaa, mutta oloa voi helpottaa eri tavoin. Tässä muutamia vinkkejä olon

Asuitpa missä päin Kotkaa tahansa, palvelut ovat aina lähellä. Myös kulkuyhteydet ovat loistavat niin bussilla, autolla kuin pyöräillen.
Kotkassa asuessasi hurautat hetkessä töihin myös naapurikaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle.